Де можна поїсти галушок в Полтаві?
Заклади Полтави, де можна насолодитись традиційними галушками та отримати справжнє гастрономічне задоволення.
Кожне місто України має свою особисту візитну картку у вигляді традиційної страви: київська котлета, житомирські деруни, закарпатський бограч, волинські мазурики, харківські гречаники, вінницький бігос. Що ж тоді для Полтави? Відповідь на це питання можна дати спираючись на те, що кожного року на Полтавщині проводиться свято “ГалушккаFest”, де жителі міста можуть скуштувати етнічну українську страву за давніми та сучасними рецептами. Тому для того, аби спробувати дійсно справжні галушки на смак, варто поїхати до Полтави на цей унікальний кулінарно-мистецький фестиваль. До речі, тут є справжній пам’ятник цій страві у вигляді величезної миски, обвитої вишитим рушником, з дванадцятьма бетонними галушками та глибокою, як черпак, ложкою.
"Шалена шкварка"
Народний ресторан, який виділяється не тільки досить оригінальною назвою, а й приємною атмосферою та домашнім затишком.
Інтер’єр: досить нетипове оформлення, як для ресторану української кухні, адже замість хати-мазанки, тут панують сучасні мотиви. Можна помітити багато дерева, національного декору у вигляді глечиків, тарілок, килимів, рушників. Головний елемент - національний орнамент, який прикрашає весь заклад. Візитні картки ресторану - традиційний національний одяг персоналу та справжня українська піч.
Меню: великий вибір українських страв, зокрема галушки подаються з курячою печінкою або м’ясом, які можна скуштувати з “матусиним” борщем з пампушками, окрошкою, юшкою. Також замовляють пательні з картоплею та різними добавками. Можна скуштувати деруни в горщику зі сметаною, печерицями, оселедцем, вареники з картоплею, грибами. Окремо є страви розраховані на велику компанію.
Орієнтовні ціни: 27-98 грн.
Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.
"Диканька"
Ресторан, який полтавці називають справжнім українським шинком, адже інтер’єр та меню закладу дійсно нагадують місце, де кілька століть тому пересічний селянин відпочивав після важкої праці з кумом-братом. Особливостями закладу є жива українська музика та екстер’єр у вигляді старої хати-мазанки.
Інтер’єр: оформлення ресторану в народному стилі, увагу привертає велика кількість декоративних елементів: в’язанки з цибулі та часнику, тин, соняхи, рушники. Родзинками закладу є Пацюк, герой твору “Вечори на хуторі..” М. Гоголя, який зустрічає гостей прямо біля входу, колодязь та справжня солом’яна стріха. В ресторані є кілька дворівневих залів, літня тераса, веранда.
Меню: можна спробувати галушки фаршировані печінкою під грибним соусом та обсмаженою куркою. Окремими позиціями є душенина зі свинини та полтавський борщ з галушками. До галушок замовляють сальце, деруни з лососем, грибами, м’ясом, житомирське печення, пательню картопляну з різними добавками та вареники з великим асортиментом начинок.
Орієнтовна ціна: 35-110 грн.
Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.
"Галушка"
Українська майстерня домашньої кухні в самому серці Полтави. Назва закладу відразу змушує туриста завітати та скуштувати традиційну українську страву. Колорит закладу надзвичайно заворожує і змушує повертатись туди знову і знову.
Інтер’єр: кафе-ресторан оформлене у стилі сучасного українського модерну, яскраві елементи якого вдало поєднуються з етнічним декором. У закладі панує атмосфера бабусиного дому, а декоративні елементи у вигляді подушок, яскравих тарілок та обшитих ламп дозволяють згадати роки дитинства.
Меню: слід відзначити надзвичайно широкий асортимент страв. Окремою позицією є галушки, серед яких можна замовити полтавські (з куркою і сметанним соусом), з качкою, з м’ясом кролика, фаршировані м’ясом чи печінкою, зі шкварками та цибулею. З галушками можна скуштувати печення, тушковану капусту, голубці, локшину власного виробництва, рибу, борщ (як пісний, так і звичайний), ковбаски. Є окрема пропозиція для великої компанії - горщик з галушками вагою в 1 кг.
Орієнтовна ціна: 23-89 грн.
Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.
"Комора"
Перша галушкова мануфактура з відкритою кухнею Особливостями закладу є те, що автентичні рецепти поєднані з традиційною кухнею різних країн світу, що створює досить цікавий фьюжн, який дозволяє українцям та іноземцям обмінюватись кулінарними смаками.
Інтер’єр: невеликий затишний зал, оздоблений у світлих кольорах. Увага прикута безпосередньо до відкритої кухні.Оформлення акцентоване на полікультурній концепції кафе. Можна = помітити карти, годинники декоровані прапорами різних країн з місцевим часом, різні національні символи.
Меню: традиційні полтавські галушки, шпинатні Ля-вітамі у французькому стилі, диканські з печінкою, котляревські пшеничні, неаполітанські з базиліком і пармезаном, польські з грибами, пекінські з кунжутом і особливим соусом, японські у вигляді нігірі, гуцульські, італійські галушки з рікотою та солодкі галушки у ванільному соусі. Додатково подають салати, супи та великі сети для компаній.
Орієнтовна ціна: 25-135 грн.
Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.
"Полтавські галушки"
Кафе-ресторан, що на околицях Полтави, унікальне особливим сервісом замовлення страв з дому. Заклад користується заслуженою популярністю серед полтавців завдяки смачній кухні та простій затишній атмосфері. Є приємна функція попереднього замовлення страв з дому.
Інтер’єр: дизайн в простому українському стилі, білі стіни, масивні дерев’яні столи, етнічний декор у вигляді тину з соняшниками, вишитих рушників і традиційного орнаменту. В закладі є великий банкетний зал для проведення різних урочистостей.
Меню: галушки роблять в полтавському стилі зі свининою у вершково-грибному соусі, також можна замовити з куркою. У закладі до галушок подають часто борщ, суп, солянку, окрошку, м’ясні українські страви, гарніри. Окремо є сформоване готове банкетне меню.
Орієнтовна ціна: 20-58 грн.
Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.
Автор статті - "Любевич Ростислав"