Де спробувати галицьку кухню в ресторанах Івано-Франківська?

Заклади, де ви зможете скуштувати справжньої галицької кухні: борщ, палюшки, бограч, роляду ...

Где попробовать галицкою кухню в ресторанах Ивано-Франковска?

Особливістю цієї кухні є те, що в ній також поєднані традиції багатьох народів, що і не дивно, оскільки на сучасній галицькій території проживали німці, чехи, поляки, угорці. Ось, для прикладу, кілька страв, які досі вражають європейців своїми чудернацькими назвами та елементами:

  • Галицький борщ з грибами з особливою технологією приготування.
  • Палюшки - відварені валики з тіста у солоному окропі
  • Бограч - угорський м’ясний суп з солодким перцем
  • Роляда - м’ясний рулет.
  • Книш - невеликий пиріжок з начинкою.
  • Росил - бульйон з курки.
  • Кармонадлі - відбивні з м’яса.
  • Кулеша - рідка кукурудзяна каша з вершковим маслом
  • Зупа - галицький суп
  • Книдлі- відварні вироби з тіста чи картоплі, подаються з соусом чи добавками.
  • Налисники - закручені млинці з начинкою.

 

“Перша сімейна ресторація Мулярових”

Ще на початку ХХ століття, коли етнічні галицькі землі звались королівством Галичини і Володимирії, у Станіславі (колишній Івано-Франківськ) жила відома кухарка Стефанія Мулярова, в честь якої і названо цей заклад, який створений у житловому будинку того періоду. Ресторан полюбили за дивовижну атмосферу минулої епохи та смачну традиційну кухню, аналогів якій немає ніде у всьому світі.

Меню: справжні галицькі страви з оригінальними назвами. У закладі пригощають“правдивим” м’ясом, ролядою, томленою качиною ніжкою, книшем, муляровою пательнею, борщем, кулєшою. Також можна замовити традиційний шопський салат, “буряк по-гуцульськи”. Широкий асортимент вареників з різними начинками. Родзинкою закладу є фірмовий штрудель по рецепту самої Мулярової.

Орієнтовні ціни: 39-187 грн.

Інтер’єр: ресторан-музей, в якому високі “австрійські” білі стіни створюють ефект надзвичайно великого простору, зали прикрашені елементами галицького побуту, деякі з яких збереглись ще з давніх часів, як от справжній п’єц , що на першому поверсі. Посадка - 80 місць.

Особливості: У ресторані є сувенірний магазин. Час від часу проводяться художні виставки, майстер-класи. Передбачений окремий дитячий куточок з нянею.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можете тут.

 

Ресторан “Зосина воля”

Атмосфера закладу заворожує і дозволяє відвідувачам відчути себе у справжньому стилізованому кабаре та насолодитись танцями, піснями і смачною їжею. Кожен, хто переступає поріг, потрапляє у вир шалених емоцій та святкового настрою, адже персонал турбується про теплий прийом кожного гостя.

Меню: у закладі ви можете спробувати галицький борщ зі справжнього п’єца, росіл з домашньої курки, “панські” закуски, апетайзер з кумедною назвою “Жидівська радість”, спеціальний банош, багато австрійських страв з язика. Цікавими позиціями є фірмові “Вуйко з полонини” та свиняча “Карківка грильована” та ціла качка. Галицькі лігуміни (десерти) підійдуть любителям морозива та легких класичних тістечок.

Орієнтовні ціни: 49-399 грн.

Інтер’єр: яскраве оформлення залу у стилі кабаре 20-30-х років у поєднанні з сучасними тенденціями надає цьому місцю певного одеського відтінку. Зал просторий, є балкон, сцена зі справжньою завісою, великий танцпол. Посадка - 300 місць.

Особливості: У закладі жива музика, виступають кавер-гурти. Кожного вечора розважальна програма з ведучим, караоке. Великий танцювальний майданчик.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можете тут.

 

Ресторація "Come in"

Заклад з теплою сімейною атмосферою, що підійде як для інтимної вечері на двох, так і для великої компанії. Яскравою родзинкою є наявність каміну, що надає ресторану казковості та своєрідного затишку, особливо взимку. Привітний персонал залюбки створить всі умови для вашого відпочинку.

Меню: крім української кухні, яка представлена варениками, картоплею, різним тушкованим м’ясом, млинцями з грибами, м’ясом, шпинатом, тут ви можете скуштувати страви польської, угорської та австрійської кухонь, що також є складовими елементами галицької, наприклад: справжній бограч, запечену в пиві голонку, книдлі з сиром, грибну юшку. Родзинка закладу - тушкований кролик вагою в цілих 2 кг!

Орієнтовні ціни: 50-300 грн.

Інтер’єр: сучасний європейський дизайн у чорному, жовтому, коричневому кольорах з геометричними елементами доповнює лаунж-освітлення. Багато органіки у вигляді каменю та дерева. Є літня тераса. Посадка - 50 місць.

Особливості: Кожного дня у закладі проводиться різна шоу-програма. Є функція замовлення і доставлення їжі.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можете тут.

 

Шинок “Калина”

Заклад автентичної кухні, де поєднуються етнічні страви різних регіонів України, створюючи окремий “український ф’южн”. Затишна атмосфера, щедрі порції та доброзичливий персонал підкреслюють народну душу закладу. Недарма шинок з давніх-давен був місцем, де типовий українець проводив дві третини свого життя.

Меню: подають багато домашніх закусок, перших страв, як-от: справжній борщ з реберцями і пампушками, грибна юшка з галушками. На другу страву, ви зможете скуштувати галицький банош, печення, вареники, деруни, обрати окремо гарнір та щось до нього. На десерт можна замовити налисники. Всі страви подаються у глиняному посуді. До страв можна спробувати зубрівку за справжнім класичним рецептом.

Орієнтовні ціни: 30-100 грн

Інтер’єр: український етнічний стиль з великою кількістю аксесуарів у вигляді розписаних тарілок, вишитих рушників, дерев’яних фігурок, предметів побуту. Особливості - великий простір та багато натурального дерева. Посадка - 95 місць.

Особливості: Оснащений дитячий майданчик. На кухні є мангал, страви з якого пахнуть димом.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можете тут.

 

Ресторан-колиба “Гражда”

Етно-ресторан на березі озера, що вдало поєднує в собі сучасне обслуговування та українську кухню за стародавніми рецептами, що передавались з уст в уста для того, аби відвідувачі закладу змогли насолодитись чудовим смаком та затишною атмосферою.

Меню: у закладі можна поїсти галицького запашного борща, грибної юшки, багато різноманітних салатів, вареники або палюшки зі шкварками, традиційний банош з бринзою, сирні книдлі з м’ясом чи грибами. У колибі печуть хліб власноруч. Також є великий вибір других страв: язик, телятина, печення, кармонадлі. Фірмова страва - “Рагу з кролика під хрусткою скоринкою з тіста”. Є окрема позиція страв, що готуються на мангалі.

Орієнтовні ціни: 30-120 грн.

Інтер’єр: українська традиційна стилістика, де вдало поєднані дерево та камінь. Масивні дерев’яні столи, скатертини та серветки у вигляді вишивок, кам’яний камін - речі, які надають цьому закладу домашньої атмосфери. Посадка - 70 місць.

Особливості: У закладі є власна жива музика. Рестораном передбачений дитячий майданчик.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можете тут.

Автор статті - "Любевич Ростислав"

Найкращі статті