Cирний туризм на Закарпатті - огляд сироварень

5 сироварень Закарпаття, аби ви змогли одночасно відчути неповторний смак сиру та побувати у цікавому та незвичайному місці.

Сырный туризм в Закарпатье - обзор сыроварен

Якщо ви хочете цікаво провести вихідні, радимо вам спробувати організувати гастрономічний тур Україною, адже кожна область славиться чимось цікавим та автентичним: львівська кава, полтавські галушки, київські котлети, вінницький бігос. Взагалі, цей список можна продовжувати дуже довго. А що є такого цікавого на Закарпатті, крім, звісно, традиційного бануша?Відомий закарпатський сир славиться своїм неперевершеним смаком далеко за межами України. “Сирний туризм” Закарпаття, завдяки цим місцинам, з кожним роком все більше і більше розвивається та процвітає. Кажуть, що сир не тільки смачний, а й корисний:

  • Це чудове джерело вітамінів групи В, білків, вуглеводів та багатьох мікроелементів (особливо кальцію та фосфору), які необхідні організму для нормальної життєдіяльності.
  • Також за допомогою кисломолочного сиру можна скинути вагу, адже у ста грамах - менше 100 калорій. Ще сир прискорює метаболізм.
  • Сир знімає стрес та покращує сон, адже містить амінокислоту триптофан, яка допомагає краще спати.
  • Дослідження довели, що завдяки сиру підвищується рівень гормону росту та тестостерону, що буде корисно тим, хто хоче наростити м’язову масу.
  • Ми - те, що ми їмо, а сир допомагає кишківнику краще справлятись із харчуванням.

 

Господарство “Бараново”

Розташування: вулиця Центральна 259, с. Іза Хустського району Закарпатської області

Як добратись: До села найпростіше доїхати від райцентру
автобусом чи машиною. На трасі буде багато вказівок про сироварню.

Що найсмачніше: овече питне молоко, масло та кефір. Сири “Ґрунь” та “Ріка”, авторська бринза. Цікавий смак має морозиво на домашньому молоці.

Засновник господарства - Юрій Лепей. Він побував у Швейцарії, Італії, Голландії, де навчився всім класичним рецептам та тонкощам сироваріння. Проте, тут намагаються відходити від класики, або додати певних авторських секретних ноток, які роблять Баранівські сири насправді автентичними. Відвідувачі мають змогу дегустувати, придбати сир, що сподобався, та побачити як живуть молочні вівці (до речі, на фермі знаходиться близько 500 голів!), завдяки яким створюється такий смачний продукт. Також, можна подивитись технологію виробництва, процес пакування та дозрівання сирної продукції.

Дане господарство являється цілим комплексом-сироварнею із музеєм закарпатської культури та кафе. На території проводяться різні пізнавальні екскурсії, є велика дегустаційна зала, де можна спробувати 4 види сиру під бокал кращого закарпатського вина, та еко-магазин з крафтовими сирами, молочною продукцією та іншим. Виробляють тут масло, кефір, йогурти, тверді сири, бринзу, вурду та багато чого іншого.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.

“Козяча ферма двох Катерин”

Розташування: село Тухля Соколівського районі Львівської області.

Як добратися: якщо їхати трасою зі Сколе в Славське, ферму буде добре помітно одразу з дороги. Розпізнавальних знаків немає.

Що найсмачніше: черешневий копчений сир, сирні кокосові, базилікові, кавові кульки.

Ферма, яка заснована двома переселенками з Луганська, одна з Катерин була продавчинею молочної продукції і мала своє виробництво, інша - маркетологиня та інженерка за освітою. На перший погляд - будівля дещо закинута і досить давня, проте на фермі панує домашня, затишна та дуже тепла атмосфера. У більшості, на фермі розводять кіз, звідки пішла і назва. Відвідувачів при вході радісно зустрічає кобилка на ім’я Ефа. Молочні продукти відомі по всій Україні, можна замовити щось навіть через інтернет.

Тут варять 12 видів різних сирів, при чому більшість - за авторськими рецептами та визнані унікальними. Всі сири мають відповідні сертифікати, які підтверджують якість.
На території влаштована спеціальна зона для дегустації, можна поспілкуватись із тваринами, погладити та погодувати. Кожна коза має своє ім’я та вирізняється особливим характером. Інколи проводяться майстер-класи з приготування бринзи, пікніки із закарпатською кухнею. Також сестри можуть організувати похід в гори за травами з пікніком, де ви навчитесь готувати кропив’яний суп з сиром та салат з кульбаби.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.

 

“Монастирська сироварня”

Розташування: село Ракошино Мукачівського району Закарпатської області

Як добратися: від райцентру до села їхати близько 10 км по трасі Мукачево-Ужгород. Спочатку потрібно знайти Свято-Покровський чоловічий монастир, який буде видно з дороги. Вхід у сироварню знаходиться біля головного храму, є спеціальна вказівка.

Що найсмачніше: будз, бринза та вурду за старовинною технологією з овечого молока, також є буйволине молоко. Роблять і традиційні італійські сири: моцарелла, рікотта, муккіна. Восени можна спробувати авторський унікальний сир “Монастирський”. Також великою популярністю користується ексклюзивний “Біблійський” сир.

Саму сироварню створив настоятель монастиря Архімандрит Митрофан, який сам контролює всі процеси виготовлення сирів, адже вчився цьому в італійських майстрів. На жаль, на екскурсію у сироварню ви не потрапите, проте ставлення до гостей надзвичайно доброзичливе. Купити продукцію можна у спеціалізованому магазині, що знаходиться в одному приміщенні з сироварнею. Монахи виготовляють близько 14 видів різних сирів. Можна також продегустувати перед покупкою. Ціни у магазині дуже низькі. 

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.

 

“Перечинська мануфактура”

Розташування: місто Перечин Закарпатської області.

Як добратися: з Ужгорода, Львова та Сваляви курсують автобуси, можна також доїхати на поїзді або своїм автомобілем. Вказівки немає, а вуличка Борканюка, на якій сироварня знаходиться, дуже вузенька, тому радимо скористатись допомогою місцевих жителів, яке добре знають її розташування.

Що найсмачніше: великий асортимент коров’ячих сирів. Особливістю є те, що тут до сирів додають різні натуральні барвники: шовковичний та чорничний сік, чай каркаде, тайський анчан, квіти лаванди, липу. Найцікавіші варіанти: рожевий сир камамбер, сири з цибулею, пікантною чорною ікрою та сири, що загорнуті у виноградні листи.

Тут немає власної ферми, тому власник привозить молоко із сусідньої у спеціальному причепі, який він та всі місцеві жителі й часті відвідувачі називають “бідончик”. Тут є погріб для визрівання сиру, у якому зберігаються всі технологічні умови: правильна температура в 12 градусів, вологість. Варіння сиру відбувається два рази на тиждень. Засновник і головний сировар Синельніков Олексій контролює кожен процес і слідкує за якістю продукції. Головні принципи - боротьба з фальсифікацією виробництва, та лише екологічно чиста натуральна сировина.

Проводяться попередньо замовлені екскурсії та дегустації 8-ми видів сиру. Власник залюбки поділиться всіма секретами та розкаже, як правильно варити найсмачніший сир. Багато з відвідувачів, які надихнулись його історіями, самі почали займатись сироварінням. 

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.

 

Ферма “Карпатський буйвіл”

Розташування: вулиця Першотравнева, 67, село Олешник Виноградівського району Закарпатської області.

Як добратися: від райцентру їхати близько 7 хвилин на машині, саму ферму дуже легко знайти за спеціальними позначкам і вказівкам.

Що найсмачніше: продукти з буйволиного молока: сир, творог, сметана, масло, звичайне питне молоко і згущене. Також є італійські сири з буйволиного молока типу моцарелли та рікотти. Є адигейский сир та вариш.

Ця ферма вважається найбільшою буйволиною фермою у всій Україні. Тут все дуже охайне та доглянуте. Є спеціальна комора для дегустації, погреби для зберігання і визрівання сиру, сама сироварня. Можна влаштувати цікаву екскурсію по пасовищу, де з буйволами завжди сидить пастух, чи до озера, де купаються буйволи. Всі тварини, яких близько 62, гуляють вільно, можна також їх погладити.

В Україні залишилось всього 300 буйволів, тому основна мета засновників - зберегти цей вид та забезпечувати збільшення та збереження їх роду. Якщо тварина буде у гарному настрої, можна навіть покататись на справжньому буйволі, що принесе вам надзвичайно багато позитивних емоцій, адже спілкування з цим дивовижним та дуже розумним звіром - це щось неймовірне.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут.

«Селиська сироварня»

Розташування: Хустський район, с. Нижнє Селище, вул. Центральна 170.

Як добратися: до сироварні можна доїхати із центру міста Хуст (початок вулиці Львівської) автобусами Хуст-Ковашнево, Хуст-Хустець, Хуст-Поляна до зупинки у центрі села Нижнє Селище.

Що найсмачніше: у сироварні є 4 види сиру, кожен з який по-своєму відкриває неймовірний смак та традиції Закарпаття. Перший-класичний, селиський напівтвердий сир з солодкуватим присмаком фруктів. Другий - твердий, з гіркувато-пряним присмаком з назвою “Нарцис Карпат”, дозріває протягом півроку. Серед вибору також є і авторський сир - вершково-горіховий “Менчул” та м’який “Хуст”, який дозріває два тижні та має ніжно-молочний присмак. 

Екскурсії проводять з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00 та в суботу з 9:00 до 16:00. Якщо ви після прогулянки захочете продегустувати сир - обов’язково в попередньому бронюванні вказуйте про дегустацію. 

Вартість - 170 грн за дорослого та 140 грн за дитину. 

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут. 

Сироварня «Біласовиці»

Розташування: село Біласовиця.

Як добратися: Громадським транспортом можна дістатись будь-яким поїздом напрямку на Ужгород до станції Воловець. Є можливість трансферу автомобілем з вокзалу. Автомобілем дістатись через трасу Київ–Львів–Чоп (М-06), до села Біласовиця. 

Що найсмачніше: Сироварня розташована на висоті 600 метрів, тому для виробництва сиру господарі беруть молоко тварин, за якими доглядають та пасуть на висоті 800-1000 метрів. 

Серед асортименту є : власна бринза та в розсолі, молодий коров’ячий, копчений та з різними смаками сири, вурда коров’яча, твердий овечий сир.

Серед дегустацій можна взяти окремий набір крафтових сирів або набір з молодого коров’ячого сира. Ціни починаються від 400 грн за півтори кілограми. За сто грам інших сирів по окремості потрібно заплатити 32 грн. 

Сироварня поставляє свою продукцію через Нову пошту.

Прочитати детальну інформацію та переглянути відгуки можна тут. 

Автор статті - "Любевич Ростислав"

Найкращі статті