Підтримайте ресторани, які годують наших захисників

Розповідаємо про ресторани, кафе, бари, які працюють у військовий час не задля «дзвінкої монети»

Поддержите рестораны, которые кормят наших защитников

  • Більшість з них кілька тижнів були закриті для звичних відвідувачів. Але тут не припиняли варити-пекти для військових, тероборонівців, переселенців. 
  • Тепер вони відкривають двері для гостей і продовжують годувати тих, хто нас захищає. 

У Вінниці є багато закладів (кафе, ресторани, доставка), які реально і багато працюють для підтримки ЗСУ, ТРО і переселенців. Вони з самого початку роблять цю добру справу і планують продовжувати і надалі.  

Наразі вони відкрили вже свої заклади і для відвідувачів або роблять доставку споживачам для того, щоб мати змогу зберегти робочі місця та надалі продовжувати  годувати наших захисників та захисниць, переселенців безкоштовно.

«Ми всі хотіли щось робити»

Багато ресторанів взялися до волонтерської справи з перших днів війни. Серед них – мережа ресторанів, у яку входять ресторан сучасної грузинської кухні Georgian FactoryБатискаф, Останнє китайське, Асса. 

– У перший день ми ще не до кінця розуміли, що відбувається, але вирішили, що безвідповідально просто сидіти. До мене зателефонував наш су-шеф Ваня Мельник, сказав: давай щось робити. Ми за кілька годин обдзвонили всіх працівників, хто був у місті, запропонували попрацювати, відгукнулися практично всі. – розповідає управляючий мережі ресторанів Віталій Гайдук. – У перший день прийшло дуже багато наших співробітників. Менеджери чистили картоплю, бармени мили посуд, офіціанти готували суд. Всі робили все. 

Було важко, не було чіткої координації. Але згодом організувалися, виявили, які є потреби і почали працювати більш продуктивно. 

На базі ресторанів Georgian Factory та Батискаф працівники чотирьох закладів готували їжу для тероборонівців, військових, переселенців. Нині ці заклади відкриті й для гостей.

Гості тепер приносять продукти

З продуктами  ресторанам допомагають волонтери та небайдужі вінничани. Часто ті, які бували відвідувачами закладів, тепер приходять сюди з продуктами.

– Іноді гості заходять пообідати і залишають значно більшу суму зі словами: «Ви допомагаєте хлопцям і знаєте, куди витратити ці кошти чи кому передати». – розповідає Віталій Гайдук.

Кафе Теремок та Українська культурна кнайпа ВІЗ та ВІЗ готують для військових буквально з другого дня війни. Почали з 30 порцій на день, дійшли до тисячі.

– Борщ, капусняк, розсольник, грибна юшка, вареники, млинці, картопля, каша з котлетою, макарони з запечено куркою, обов'язково салати, – перераховує страви, які готують для військових, тероборонівців управляюча ресторанами Світлана Іщук. – Спочатку ми готували все зі своїх продуктів, потім підключилися волонтери, привозили нам картоплю, моркву, олію.  Приносили і люди з дому по кілограму моркви, борошна. Приходять до нас і жінки, які знають, що ми годуємо їх чоловіків, приносять гроші, продукти.  З м’ясом складніше, його ми купуємо за свої кошти. 

Люди працюють злагоджено, як одна родина. Коли ліпили багато вареників, до роботи долучалися колеги з кафе Pan Cake.

До речі, Pan Cake також готували десерти та каву і передавали на ЗСУ та ТРО. Зараз тут готують безкоштовно каву військовим та передають за збройні сили 20% від доходу.

Готують стільки, скільки треба

Більшість обідів, які готуються в «Теремку», розвозять військовим. Але також годують в ресторані поліцейських і біженців. 

– У нас розроблена логістика, є чіткий графік, хто куди о котрій забирає. Паралельно працюємо для відвідувачів. Щоб усе встигати, зробили коротке меню. – розповідає Світлана. – Плануємо робити літню кухню, щоб готувати військовим на вулиці. Хотілося б підтримки від держави, але наразі поки що її немає.

Чітко розпланована робота й ще у одній мережі ресторанів

– У нас кілька ресторанів TerraMare, Ван Бірен, ГаштетЕкспрес-піца. Між ними розподілено хто яке соціальне направлення покриває.  Наприклад, Експрес-піца годує військових у шпиталі, TerraMarе готує на тероборону, «гаштети» годують блокпости. – розповідає керівник направлення Експерс-піца Тарас Пацар. –  Ми готуємо прості комплексні обіди. Усі продукти закуповуємо за власний кошт. 

«Ціни не піднімаємо» 

Більшість рестораторів, з якими ми говорили, казали, що складна ситуація дуже об'єднала колективи ресторанів. 

– Ми стали наче родина, усі хвилюються один за одного, допомагають, – кажуть вони. 

У ресторані Смерека залишилося четверо працівників, які не пішли в армію та не виїхали. Тут з початку березня годують безкоштовно військових.

–  Поки що ми обходимося своїми силами. Вже почали працювати і для гостей. Щоправда робочий день у нас зараз скорочений, працюємо до 19.00, щоб працівники встигли доїхати додому. Ціни ми не піднімали. – говорить власник закладу Віктор Козак. 

Кав'ярня Turman зігріває військових, поліцейських гарячою кавою.

– Ми не закривалися з початком війни, працювали і для гостей, і для наших захисників. Спочатку безкоштовно робили поліцейським та військовим усі напої, які у нас є у нас переліку.  Але усі постачальники у нас були з Харкова, тому запаси швидко закінчилися. Зараз ми пригощаємо тільки чорною фільтр-кавою. – розповідає власниця кав'ярні Тетяна Процик. – Ми не припиняли працювати жодного дня. Зараз дуже змінилися відвідувачі. Постійних наших гостей, вінничан залишилося відсотків 30. Переважна більшість – це люди з Київщини, Чернігівщини, Сумщини, сходу України. 

У Turman ціни залишилися на тому ж рівні, що і до війни. При цьому вартість зерен кави виросла вдвічі.

Живуть в ресторанах

У ресторанах не тільки готують, тут знаходять прихисток ті, хто його потребує. У ресторані Georgian Factory ночували близько 25 переселенців. 

– Люди транзитом з Київщини проїжджали. У них не було де переночувати  і ми розмістили їх прямо в ресторані і звісно, погодували, – розповідає Віталій Гайдук. – Всі зі слізьми на очах попрощалися. Досі переписуємося. Вони питають як у нас справи, розповідають про свої новини. Домовилися, що коли закінчиться війна – обов'язково зустрінемося і  будемо ламати штопори.

Барі «Карабас» знаходиться у підвальному приміщенні і міська влада включила його у перелік захисних укриттів. 

– Ми відкрили двері для мешканців будинку, в якому ми знаходимось, і сусідніх будівель. Люди приходять сюди перечекати повітряну тривогу. Також в «Карабас» переїхали дівчата кухарі, які боялися залишатися вдома на верхніх поверхах, – розповідає власник ресторації «Нова провінція» та бару «Карабас» Андрій Тягун. – З початку війни ми звезли продукти з ресторації «Нова провінція» в «Карабас» і працюємо цілодобово. Тому що в нас є кому готувати і всі знаходяться на місцях.  Вночі хлопців також годуємо. Нині працює 10 людей, ми створили  зміни. На кухні допомагають люди, які живуть в будинку, вони чистять овочі, тощо. 

В «Карабасі» готують в середньому тисячу порцій в день.  Рекорд – 1550 порцій. Оскільки електроенергії витрачається дуже багато, зараз основну кількість процесів переносять на вулицю, готують на мангалах, в чанах. 

– Всі все роблять для того, щоб хлопці були ситі. Будемо годувати військових і силовиків стільки, скільки треба. – каже Андрій Тягун. – Збитки великі, але ми це робимо для перемоги. Господь дасть сил і миру і будемо ще  заробляти.

Автор статті - "Литвин Вікторія"

Найкращі статті